Veelgestelde vragen

  • Wat bereik ik met het traject van De Nieuwe Kans?

    Het doel van DNK is dat je een stabiele plek in de samenleving krijgt. Samen met jou pakken we je problemen aan. We helpen je bijvoorbeeld met papierwerk en andere praktische zaken. Maar we kijken ook samen met jou hoe je zelf kunt groeien en veranderen. DNK leidt je vervolgens via het traject toe naar school, stage of naar werk. Maar het gaat er uiteindelijk om dat je het daar ook volhoudt! 

  • Wie betaalt mijn traject?

    De gemeente Rotterdam betaalt jouw traject. De gemeente vindt het belangrijk dat jongemannen die struggelen een nieuwe kans kunnen krijgen.  

  • Kan ik certificaten halen bij DNK en zo ja, welke?

    Tijdens het traject bij De Nieuwe Kans kan je zeker certificaten behalen! Het traject bestaat uit verschillende fases. In de Doorstroomfase kijken we samen met jou welk werk je zou willen gaan doen en welke certificaten daar voor nodig zijn. Je kan de volgende certificaten behalen: VCA, Heftruck, BHV, Deskundig Asbest Verwijderaar, Steigerbouw of Sociale Hygiëne. Daarnaast ontvang je vanuit De Nieuwe Kans een getuigschrift als bewijs van deelname aan het traject.  

  • Hoe lang duurt het traject?

    Het traject duurt gemiddeld vijf maanden. De ene deelnemer is eerder weg dan de andere. Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Sommige deelnemers gaan als een speer door het traject en stromen dan uit naar werk of school. Anderen moeten eerst nog een heleboel problemen aanpakken. Het hangt ook af van je eigen houding tijdens het programma.  

  • Regelt DNK ook huisvesting?

    DNK regelt geen huisvesting. Er zijn verschillende andere instanties in Rotterdam die dat doen. Als je op zoek bent naar een kamer of woning brengen wij je in contact met deze instanties of helpen we mee zoeken naar een adres. 

  • Hoe is mijn inkomen / loon geregeld bij DNK?

    Je inkomen of loon wordt niet De Nieuwe Kans geregeld. Wij zijn geen school, dus je kunt geen studiefinanciering aanvragen. Wij zijn ook geen uitkeringsinstantie of onderdeel van het Jongerenloket. Als je inkomen nodig hebt, kan je een aanvraag doen bij het Jongerenloket van de gemeente. Wij helpen je natuurlijk bij als dat nodig is!  

  • Wat zijn de mogelijkheden op werk na DNK? Wat voor soort werk?

    De Nieuwe Kans kan nooit een baan garanderen. Als je traject van DNK doorloopt, vergroot het de kans op het vinden van een baan. Aan het einde van het traject gaan we samen op zoek naar werk.  

    Deelnemers van DNK zijn uitgestroomd naar werk in allerlei richtingen, bijvoorbeeld: asbestverwijdering, steigerbouw, schilder, horecamedewerker, tuinbouwmedewerker, conciërge/beheerder, militair, matroos binnenvaart, taxichauffeur, orderpicker, magazijnmedewerker, heftruckchauffeur, verkoopmedewerker, sloper/bouw, kok, proces operator, petrochemie, woningontruimer, technisch medewerker, Roteb-medewerker, schoonmaker, callcenter-medewerker. 

    Na je traject bij De Nieuwe Kans kan je ook met een opleiding op een ROC starten. Samen kunnen we dan kijken welke opleiding goed bij je past. Ook zou je eerst een stage kunnen doen bij een bedrijf met daarna zicht op een contract.

  • Ik ben al eens eerder aangemeld geweest, kan ik mij weer aanmelden?

    Als je tijdens het traject bent uitgevallen en je bent echt gemotiveerd om het opnieuw te proberen, kun je na drie maanden terugkomen voor een nieuwe kans. Je bent dan weer van harte welkom!  

  • Worden mijn reiskosten vergoed?

    Nee. In uitzonderlijke gevallen vergoedt het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam reiskosten. 

  • Zijn jullie een school?

    DNK is een verandertraject. We zijn geen school, uitzendbureau, werkgever, justitiële inrichting of GGZ-instelling. Bij De Nieuwe Kans ondersteunen we je om je leven weer op orde te krijgen. Dat doen we door praktische zaken met je op te pakken, zoals het regelen van papierwerk. Ook krijg je tijdens traject diverse trainingen, afgewisseld met sport, muziek en kunst.  

  • Wat gebeurt er als ik een keer te laat ben of niet kan komen?

    Dat hangt af van de situatie. Wij vinden aanwezigheid en op tijd komen belangrijk, omdat dat later ook op je school, stage of werk van je verwacht wordt. Als je verder in het traject komt, worden we daar strenger op. Belangrijk is in ieder geval dat je laat weten dat je niet / later komt en waarom niet.