De 12 meest gestelde vragen door mensen die deel willen nemen aan het programma van DNK.

1.Wat kan ik er mee bereiken?
‘Het doel van DNK is dat je een stabiele plek in de samenleving krijgt. Daarom wordt er samen met jou gekeken naar hoe je problemen het beste aangepakt kunnen worden. Maar we kijken ook samen met jou hoe je zelf kunt groeien en veranderen. DNK leidt je vervolgens via het traject toe naar school, stage of naar werk. Maar het gaat er uiteindelijk om dat je het daar ook volhoudt!’

 

2. Hoe lang duurt het traject?
Het traject duurt gemiddeld vijf maanden. De ene deelnemer is eerder weg dan de andere. Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Sommige deelnemers gaan als een speer door het traject en stromen dan uit naar werk of school. Anderen moeten eerst nog een heleboel problemen aanpakken. Het hangt ook af van je eigen houding tijdens het programma. Als die niet goed is, kan DNK het traject voortijdig beëindigen.

 

3. Worden mijn reiskosten vergoed?
Nee. In uitzonderlijke gevallen vergoedt het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam reiskosten.

 

4. Wat zijn de mogelijkheden op werk na DNK? Wat voor soort werk?
DNK kan nooit vooraf een baan garanderen. Wel vergroot het traject van DNK de kans op werk enorm. Het gaat er om dat je de kansen pakt die voorbij komen.
Deelnemers van DNK zijn uitgestroomd naar werk in allerlei richtingen, bijvoorbeeld: asbestverwijdering, steigerbouw, schilder, horecamedewerker, tuinbouwmedewerker, conciërge/beheerder, militair, matroos binnenvaart, taxichauffeur, orderpikker, magazijnmedewerker, heftruckchauffeur, verkoopmedewerker, sloper/bouw, kok, proces operator, petrochemie, woningontruimer, technisch medewerker, Roteb-medewerker, schoonmaker, callcenter-medewerker.
Daarnaast zijn veel deelnemers na DNK een opleiding gaan doen: meestal ROC op verschillende niveaus. Een uitstroom naar stage met zicht op werk is ook mogelijk.

 

5. Kan ik certificaten halen bij DNK en zo ja, welke?
DNK is in eerste instantie een plek om te werken aan jezelf. Dat gebeurt via een programma dat bestaat uit verschillende fasen. Het programma is verplicht en kent diverse onderdelen. In de Doorstroomfase bekijken we wat jouw kansen vergroot. Dat kunnen certificaten zijn, die je op weg helpen naar een baan. DNK biedt de volgende erkende certificaten aan: VCA, Heftruck, BHV, Sociale Hygiëne. Deze certificaten worden buiten het reguliere programma aangeboden. In de Uitstroomfase zijn andere certificaten en opleidingen te behalen (bijv. DAV, steigerbouw A of B). Aan het einde van DNK ontvang je een getuigschrift als bewijs van deelname.

 

6. Is DNK er ook voor vrouwen?
Nee. DNK is alleen gericht op jongemannen (18-27) uit Rotterdam.

 

7. Zijn jullie een school?
DNK is geen school. Ook geen uitzendbureau, justitiële inrichting of GGZ-instelling. DNK is een ‘verandertraject’. Het doel is om je toe te leiden naar school of werk en een stabiele plek in de samenleving – en de hindernissen die je belemmeren om daar te komen, aan te pakken.
DNK lijkt soms wel een beetje op een school, maar is het niet.

 

8. Wie betaalt mijn traject?
De gemeente Rotterdam betaalt je traject. De gemeente vindt het belangrijk dat jongemannen die vastgelopen zijn en niet verder kunnen, nog een nieuwe kans krijgen.

 

9. Hoe is mijn inkomen / loon geregeld bij DNK?
Dat is niet geregeld. Wij zijn geen school, dus je kunt geen studiefinanciering aanvragen. Wij zijn ook geen uitkeringsinstantie of onderdeel van het Jongerenloket. Als je inkomen nodig hebt, zal je een aanvraag moeten doen bij het Jongerenloket van de gemeente. Wij zullen je daarin ondersteunen als dat nodig is.

 

10. Wat als ik een keer te laat ben of niet kan komen?
Dat hangt af van de situatie. Wij vinden aanwezigheid en op tijd komen belangrijk, omdat dat later ook op je school, stage of werk van je verwacht wordt. Als je verder in het traject komt, worden we daar strenger op. Belangrijk is in ieder geval dat je laat weten dat je niet / later komt en waarom niet.

 

11. Ik ben al eens eerder aangemeld geweest, kan ik mij weer aanmelden?
Als je tijdens het traject bent uitgevallen en je bent echt gemotiveerd om het opnieuw te proberen, kun je na drie maanden terugkomen voor een nieuwe kans.

 

12. Regelt DNK ook huisvesting?
DNK regelt geen huisvesting. Er zijn verschillende andere instanties in Rotterdam die dat doen. Als je op zoek bent naar een kamer of woning brengen wij je in contact met deze instanties of helpen we mee zoeken naar een adres.

Staat je vraag er niet tussen?

Of wil je contact opnemen?

Contact opnemen